Oldalak

2016. június 30., csütörtök

A "minimium" 2.


A "minimum" 200 óra egy kicsit részletezve:

Oktatási Szabályzat kivonat

6. A 200 órás Nemzeti jógaoktató-képzettségi minimum szint tartalma
Kategória
Min. óraszám
Elsajátítandó témák leírása
Technikák és gyakorlás100 óra
min. 75 kontakt óra,ebből min.: 50 kontakt óra a vezető oktatóval
Ászanák, pránájámák, kriják, szanszkrit/pundzsabi éneklés, mantra, meditáció és egyéb hagyományos jóga technikák. Ez az óraszám tartalmazza mind a kivitelezés oktatását, mind pedig a vezetett gyakorlást is.
Oktatási módszertan25 óra
min. 15 kontakt óra,ebből min. 10 kontakt óra a vezető oktatóval
Kommunikációs készségek, a csoport dinamika, idő-kezelés, a prioritások és szabályok betartása. Egyéni és csoport kommunikáció. A gyakorlatok bemutatása, megfigyelése, a segítség és igazítás alapelvei. Oktatási stílusok. Az oktató jellemzői. A tanuló tanulási folyamata. A jógaoktatási üzleti része (beleértve a marketinget és a jogszerűséget).
Anatómia és fiziológia20 óra
min. 10 kontakt óra,ebből min. 0 kontakt óra a vezető oktatóval
Az emberi test fizikai anatómiája és fiziológiája (a test rendszerei, szervei stb.) és az asztrális/ energia/ finom anatómiát és fiziológiát (csakrák, nádik, stb.). Az anatómia és fiziológia megismerését követően ezek alkalmazása a jóga gyakorlatában (javallatok, ellenjavallatok, egészséges mozgásminták, stb.).
Jóga filozófia,életmód és etika30 óra
min. 20 kontakt óra,ebből min. 0 kontakt óra a vezető oktatóval
A jóga filozófiák és hagyomány írásainak tanulmányozása (Jóga Szútrák, Hatha Jóga Pradípiká, Bhagavad Gítá, stb.). Jóga életstílus, mely összhangban van a nem-ártással (ahinszá), a karmával és a Dharmával. Etika jógaoktatóknak, tekintettel a tanulókkal és közösséggel való kapcsolatokra. A jógaoktatás szolgálatként való értékének megértése és a másoknak való szolgálattá válás.
Gyakorlat10 óra
min. 5 kontakt óra,
min. 5 kontakt óra a vezető oktatóval
A jógaoktatás vezető instruktori szerepben való gyakorlása (ez nem tartalmazza a segéd-oktatói, a megfigyelői, vagy a visszajelzői szerepkört). Visszacsatolást kapni és adni. Megfigyelni mások tanítását (ez nem kontakt óra). Segédoktatóként jelen lenni más tanítása alatt.
Fennmaradó és választható órák55 kontakt óra és
15 óra választható a fentiek közül (kontakt vagy nem kontakt)
A választható órák tartalma a fenti öt kategóriából állhat össze. Azonban ez nem feltétlenül jelent szabad választást, mert ezeket az órákat az adott iskola által kihangsúlyozott területekre kell fordítani.
Összes kontaktórák számaMin. 180 kontakt óraebből
min. 65 kontakt óra a vezető oktatóval
Megjegyzés: A fentiekből látható, hogy egy jógaoktatói tanfolyam akkor felel meg a minimális követelményeknek, ha legalább 200 óra időtartamú, amelyből 180 órát a tanuló fizikailag együtt van az oktatóval, valamint a tanfolyam az elsajátítandó témákat oktatja.


Forrás: http://jogaoktatok.hu/minimum-tudasszint/

Egy megjegyzés a 200 órához! Andragógiából és a jóga stresszoldó hatásának kutatásából írtam a szakdolgozatomat. Ismerem a mai tanulási formákat (távoktatás, blended learning, e-earning, itt találod a pontos meghatározásokat: http://www.oktatas.hu/kozneveles/projektek/tamop_315_pedkepzes_fejl/projekhirek/lehetseges_tovabbkepzesi_formak?printMode=true)
De sosem értettem, hogy miért veszik bele a "tanórákba" a "házi feladat" elvégzését. Nekem ez olyannak tűnik, mintha a fiam (másodikba jár), azt mondaná, hogy ma 8 tanórájuk volt és ez úgy jön össze, hogy 5 tanórája van valóban, de még három órát tanul otthon. Az otthoni tanulást (ami a tudás alapja lesz) nem számolnám az órarendbe!
Röviden, számomra a 200 tanóra 200x 45perc, NEM beleszámítva az otthoni tanulást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése